Архив - 2012 година

Назад

Изложбата на Националния военноисторически музей „Владимир Димитров-Майстора. Сюжети от Балканската война” гостува във Военноморския музей

01.10.2012 г.

Изложбата е част от инициативите, с които Националния военноисторически музей, чийто филиал е Военноморският музей, отбелязва 100-годишнината от Балканските войни. Тя ще бъде открита на 5 октомври в 12.30 ч. и ще остане във Варна до края на месец ноември.

Владимир Димитров – Майстора е определян като най-самобитния български художник. Получава прозвището „майстор” на четката още като студент в Държавното рисувално училище в София, което завършва през 1910 г. В Балканските войни (1912 – 1913) като доброволец е художник при щаба на 7-а пехотна рилска дивизия. В Първата световна война (1914 – 1918) той е военен художник в същата дивизия. По-голяма част от творбите му, посветени на Балканските войни се намират в САЩ и Русия. Националният военноисторически музей притежава 63 платна (акварел и туш) от този период и 85 рисунки (акварел и перо с туш) и 3 живописни платна от световната война.

Изложбата във Варна включва тридесет и една творби на големия български художник, специално подбрани от фондовете на Националния военноисторически музей, които варненската публика ще може да види за първи път на своя територия.

Назад