Архив - 2011 година

Назад

Книгата „Военноморските сили на България и Франция в отношенията между двете страни (1878-2010)” бе представена от директора на Националния военноисторически музей д-р Соня Пенкова

16.12.2011 г.

Изданието е продукт на съвместно българо-френско изследване на морските отношения между двете страни. Авторите д-р Мариана Кръстева – директор на Военноморския музей, капитан ІІ ранг о.р. д-р Атанас Панайотов, капитан ІІІ ранг о.р. д-р Александър Шелдон-Дюпле и вицеадмирал о.р. Франсоа Лафарг са си поставили амбициозната задача да обхванат огромен исторически ареал и да проследят отношенията между България и Франция във военноморското дело, като са засегнати и връзките в областта на търговското корабоплаване. Цялата тази пъстра история е подкрепена с богат документален материал, което е едно от достойнствата на книгата.

Гост на премиерата бе първият заместник-началник нa отбраната вицеадмирал Пламен Мaнушев, който благодари на авторите, че са успели да създадат всеобхватна книга и да проникнат във всички аспекти на отношенията между военноморските сили на България и Франция.

Капитан ІІІ ранг о.р. д-р Александър Шелдон-Дюпле, благодарение на който са изследвани документи от френския военноморски архив, изтъкна, че книгата е изключителен труд и първото по рода си кръстосано изследване по темата.

Назад