Архив - 2011 година

Назад

Военноморският музей е основен съорганизатор в изложбата „120 години Българско търговско корабоплаване”

07.12.2011 г.

В навечерието на празника на Св. Николай - покровителя на моряците, пътешествениците и търговците в сградата на Държавен архив – Варна, бе открита изложбата „120 години Българско търговско корабоплаване”.

Експозицията се състои от няколко тематични секции - „Кораби и капитани", „Кораби и кръстници", „Кораби от птичи поглед", „От Дунава към Черно море" и представя историята на търговския флот от създаването на Българското търговско параходно дружество през 1892 г., до днес.

Изложбата представя двадесет и пет табла, със снимки от фондовете на Военноморски музей – Варна, Държавен архив – Варна и Държавен архив Русе, оригинални архиви, сред които и изключително ценни документи от края на 19-и век.

Голяма част от документите и илюстрациите се излагат за първи път. С тази изложба правим един дълбок поклон пред паметта на онези достойни българи, допринесли за развитието на родното търговско корабоплаване, отбеляза специалистът по военноморска история д-р Атанас Панайотов. Негово дело са тематичният подбор на снимките и архивите и авторството на текстовете. Панайотов разкри, че подготовката на изложбата е отнела 6 месеца.

На официалното откриване на изложбата присъстваха представители на мениджърския екип на Параходство „БМФ” АД, флотски ветерани, представители на културни институции във Варна, изследователи в областта на военноморското дело и граждани.

Назад