Архив - 2011 година

Назад

Открити са останките на първата българска
подводница UB I 8


11.07.2011 г.

На 5 юли 2011 г. при спускане на водолази от ВМС бяха намерени недвусмислени доказателства, че откритите през миналата година останки на германска подводница проект UB I от периода на Първата световна война, са именно на първата българска подводница.

Това съобщи на 7 юли командирът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев. Той заяви, че ще се сформира инициативен комитет за изваждане на подводницата и превръщането й в експонат на Военноморския музей.

Подводницата влиза в нашата история като UB-18. Знае се, че след подписването на Солунското примирие на 29 септември 1918 г., целият корабен състав на българския флот попада в ръцете на победителите в лицето на френското флотско командване за Средиземноморието. След Ньойския договор (29 ноември 1919 г.), който забранява съществуването и спира развитието на нашия флот, у нас се разпорежда Междусъюзническата контролна комисия, която следи за изпълнение на забранителните клаузи на Ньойския договор и за унищожаването на наличната военна и военноморска техника и оръжие, които договорът забранява.

Досега имаше различни версии за съдбата на UB-18 – че е откарана от французите в Златния рог, Истанбул; че е отведена за скрап в Бизерта, Тунис. Много още са неизвестните по отношение на това, какви са причините за нейната гибел (или умишлено потопяване) тук в Черно море, във Варненския залив.

За уточняване на съдбата й ще разчитаме както на допълнителия оглед под вода и на суша, след изваждането й, така и на издирвания в архивите и анализиране на документите. Резултат дават и започналата съвместна ни работа с наш колега – военен историк от Франция. По документални данни, получени чрез него става ясно, че през 1919 г. намеренията са българската подводница да се използва като резервни части за френски трофейни подводници с германски произход. Не се изключва и възможността претърпеният сблъсък с френски военен кораб (което е документирано) да е нанесъл щети, довели до потъването й в български териториални води.


Фабричният надпис, открит на винта след повърхностно почистване
на място под вода, който указва датата, мястото на производство
и номерът на подводницата – UB 1 8 (снимка под вода ВМС)


Бордова светлина на подводницата (снимка под вода Орлин Цанев)


Един от люковете (снимка под вода Орлин Цанев)


Подводник UB 18 на хелинга във флотския район във Варна по време
на Първата световна война (снимката е от фонда на Военноморския музей)


Назад