Архив - 2011 година

Назад

Открита е плоча – релеф на контраадмирал
Иван Вариклечков11.07.2011 г.

На 7 юли 2011 г, в деня на 120-годишнината от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков, във Варна, в непосредствена близост до сградата на Адмиралтейството беше открита плоча – орелеф на видния български морски офицер.

Това е част от проявите по повод на юбилейната годишнина, организирани от инициативен комитет, в който влизат: Община Варна, ВМС, Съюз на подводничарите в РБ, Военноморският музей, Варненска и Великопреславска митрополия.

Орелефът е изработен от варненския скулптор Кирил Янев, а надписът „От признателните варненци” пояснява разширяващата се популярност на един български офицер, който подчинява целия си съзнателен живот на родината и Военноморския флот и който до 1989 г. е държан извън писаната история по идеологически причини.

На тържеството присъстваха областният управител Данчо Симеонов, командирът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев, кметът на Варна Кирил Йорданов, представители на родолюбиви организации, много граждани. Първи поднесоха своите цветя наследниците на Контраадмирал Иван Вариклечков – неговите внучки и правнуци.


Назад