Архив - 2011 година

Назад

Уникална руска мина - дарение от ВМС получи Военноморският музей

29.04.2011 г.

На специална церемония в присъствието на медиите началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев разказа как е било намерено и обезвредено смъртоносното оръжие, каквото представлява морската мина.

Мината е открита случайно при изкопни работи, на брега край село Кранево. След подаден сигнал специализирана група от Военноморските сили извежда мината на безопасно разстояние в морето и я взривява. С решение на началника на ВМС, останките от мината са предадени във Военноморския музей, където ще продължи работата по нейната идентификация.

Това, което вече е известно, е че мината е произведена през 1906г. и представлява модификация на образец от края на 19 век. Може да се предположи, че съоръжението е използвано през Първата световна война. Допълнителни проучвания ще помогнат за изясняване на фактите, около това от коя страна и къде е било поставено минното заграждение.

След подписването на приемо-предавателния протокол д-р Мариана Кръстева- директор на Военноморския музей, изказа своята благодарност към командването на ВМС в лицето на техния началник контраадмирал Пламен Манушев за постоянния интерес към проблемите и работата на музея и доброто сътрудничество, пример за което е и днешното дарение. Новият експонат ще заеме своето място сред колекцията от морски мини.

Мината на мястото на откриването й
край Младежкия център в Кранево.


Специалистът по минно оръжие капитан І ранг о.р. Христо Димитров прави оглед на „находката” след разтоварването й на пирса във Военноморска база Варна.


Дарителят показва на журналисти останките от мината


Контраадмирал Пл. Манушев и д-р Мариана Кърстева пред новото постъпление в експозицията на музея.

Назад