Архив - 2011 година

Назад

СЕМЕЙСТВОТО НА ФАРОПАЗАЧА

(фото-разказ по ново постъпление в музея)

09.03.2011 г.

Във Военноморския музей постъпиха снимки, които представят различни моменти от живота на едно колкото стандартно за времето си, толкова и необикновено семейство. В продължение на половин век – от 1926 до 1957 г. – Георги и Цанка Георгиеви се грижат да не угасва светлината на Фар Галата. Тук отглеждат децата си, посрещат приятели, внуци и видни гости. Гледат към Варна и залива „от високо” и забелязват невидими за останалите хора събития и явления.

Дарител и разказвач е Дочинка Якимова, прекарала под фара детството си, родила там, в къщата при фара, една от дъщерите си и запазила ярки спомени за миналото.

Семейство Георгиеви – Георги и Цанка и децата им Живка и Дочинка.
Снимката е направена около 1930 г.


Георги Георгиев като фаропазач в служебната си униформа.

С моряк от близкия пост на Морската семафорна служба. Началото на 30-те години на ХХ в.


По време на едно от честите посещения на цар Борис ІІІ на фар Галата. Началото на 30-те години на ХХ век.


Момент от детството на двете момичета. То преминава освен в училищата в Галата, Аспарухово или във Варна, където ходят неизменно пеша, в игри край морето и плуване, така и в помощ на малкото стопанство на семейството.


В лодката на фаропазача. На греблата са момичетата на Георги. Средата на 40-те години на ХХ в.

Фар Галата. Край фаровата кула личат ветропоказателят и сирената за сигнализиране при мъгла. От носа семейството вижда не само изгрева и движението на кораби в залива, но и става свидетел на морски катастрофи.


Назад