Архив - 2010 година

Назад

Нова книга по случай 70 –та годишнина от възвръщането на гр. Балчик в границите на България.

Новоизлязлата книга "Участието на българския военноморски флот в освобождението на Южна Добруджа през септември 1940 година" е съвместно издание на Историческия музей в Балчик и Военноморския музей във Варна.

Богато илюстрирана със снимки от фонда на Военноморския музей, книгата представя няколко ракурса на събитията, довели до възвръщането и приобщаването на нашите добруджански селища към отечеството след влизане в сила на Крайовския договор от 7 септември 1940. Авторите са историци – изследователи от двата морски града, които в публикациите си представят на читателите и малко известни факти от септемврийските дни на 1940 г.

Представянето на книгата в Балчик бе част от тържествата по случай празника на града – 21 септември. Във фоайето на общината беше открита и фотоизложба „21 септември – Денят на нашето освобождение”, отново плод на съвместната работа между двата музея. Организаторите предвиждат изложбата да гостува и в други градове. На тържествата присъстваха областният управител на област Добрич, кметът на гр. Балчик, началникът на ВМС, депутати, ветерани от Втората световна война, много гости.
Назад