Архив - 2010 година

Назад

Музеят отвори външната си експозиция

На 2 август във Военноморския музей тържествено беше открита обновената външна експозиция. Това е в навечерието и по случай празника на ВМС – 8 август. Тя може да бъде посещавана от граждани безплатно от 2 до 8 август, в часовете от 10.00 до 18.00.

За първи път пред сградата на музея бяха вдигнати българският национален флаг и знамето на Европейския съюз.

В ритуала участва началникът на ВМС като награди проявилите се военнослужещи и цивилни служители, с чийто труд беше извършена огромна по обем работа върху болшинството от експонатите в парка. Благодарност към военните моряци служителите на ВММ, които най-активно участваха, изрази директорът на музея д-р Мариана Кръстева и им връчи грамоти от името на директора на Националния военноисторически музей..

С грамоти от името на началника на ВМС и на директора на ВММ бяха наградени и фирмите спонсори на обновителната кампания: „Планекс” ООД; „Булярд-корабостроителна индустрия” ЕАД, „Делфин 1 – MTG” АД, „Кораборемонтен завод Одесос” АД, „Терем – КРЗ Флотски арсенал – Варна” ЕООД; „Петромар PLC” – Варна, Г. Генчев.

Военноморският музей получи от ВМС дарения и за фонда си: Щурвал за аварийно управление от малък десантен кораб пр. 106-К, изведен от състава на ВМС през 2008 г.; корабна камбана на ракетен катер „Смерч” пр. 205, изведен от състава на ВМС през 2008 г.; последния флаг на 130 мм учебна брегова батарея, спуснат през 2001 г.


След „инспектиране” на обновения торпедоносец „Дръзки” – експонат № 1 на музея, началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев застана зад неговия щурвал.

Командирът на Военноморска база Бургас комодор Георги Мотев връчва на д-р Мариана Кръстева щурвал за аварийно управление на малък десантен кораб проект 106–К

Един от обновените експонати

Две от новите постъпления за музея, дарения от ВМС.

Назад