К А Л Е Н Д А Р

ЮБИЛЕЙНИ ГОДИШНИНИ ОТ БЪЛГАРСКАТА МОРСКА ИСТОРИЯ


НОЕМВРИ


35 години от издигане флага на танкер „Хан Аспарух”
На 03.11.1977 г. е издигнат флага на 100-хилядния танкер „Хан Аспарух”, най-големият български кораб, построен във Варненската корабостроителница. Той е приет за Българския танкерен флот от капитан Видю Видев и гл. механик Петър Цаперков. Повече от 10 години плава предимно в Черно море.


140 години от рождението на полковник Милко Железов
На 04.11.1872 г. във Варна е роден полковник Милко Железов, артилерийски инженер, създател на българската брегова артилерия, участвал в Балканските войни и в Първата световна война на предните позиции на бойните действия. Умира във Варна на 28.10.1955 г.


100 години от победоносната атака на „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”
На 8/21.11.1912 г. българският военен флот извоюва първата си победа, отбранявайки град Варна и района от нападенията на турския флот през Балканската война. Торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие”. За тази победа най-точните думи са казани от командира на извадения от строя флагман на турския флот, Хюсеин Рауф бей: „Ако разгледаме безпристрастно случката с „Хамидие” и кажем самата истина, трябва да признаем, че тази голяма и успешна атака на българския флот, който няма никакво минало, е едно славно начало, с което той може да се гордее”.


115 години от създаването на Военноморска база Варна
С княжески указ № 40/12.11.1897 г. се постановява формирането на Морска част с щаб във Варна – първообраз на днешната Военноморска база, която в голяма степен олицетворява българските Военноморски сили.


115 години от основаването на КРЗ „Флотски арсенал”
Кораборемонтен завод „Флотски арсенал” е основан на 21.11.1897 г. във Варна като работилница към новосъздадената Морска част, където се извършват не само ремонти, но се обучават и технически кадри за флота. Днес негов наследник е КРЗ „Флотски арсенал”


55 години от откриването на кораба-музей „Дръзки”
На 21.11.1957 г. торпедоносецът „Дръзки”, свързал името си с първата голяма българска морска победа, е открит тържествено като кораб-музей, емблема на Военноморския музей – Варна и един от символите на града.