К А Л Е Н Д А Р

ЮБИЛЕЙНИ ГОДИШНИНИ ОТ БЪЛГАРСКАТА МОРСКА ИСТОРИЯ


АВГУСТ


75 години от откриването на новото пристанище в Царево
На 01.08.1937 г. от борда на торпедоносеца „Дръзки”, цар Борис ІІІ разсича лентата върху нактоуза и открива новото пристанище на черноморския град Царево.


185 години от рождението на Илия Дюкмеджиев
Илия Дюкмеджиев е един от основателите на първото българско параходно дружество „Провидение” през 1862 г. в Цариград. Роден е в град Шумен на 06.08.1827 г.


75 години от откриването на плувния басейн във Варна
На 22 август 1937 г. във Варна тържествено е открит плувен басейн за състезателно и учебно плуване, по международен образец. Построяването му става със съдействието на Българския народен морски сговор и Варненското пристанищно управление.


105 години от тържественото освещаване на първите три торпедоносеца на българския военен флот
На 23.08.1907 г. построените във Франция торпедоносци “Смели”, „Храбри” и „Дръзки”, са спуснати на вода и са издигнати бойните им флагове. Те са първите три от общо шест еднотипни кораба, с които България повишава значително потенциала на военния си флот. На 21.11.1957 година, един от тях – „Дръзки” - е открит като кораб-музей, и до днес e част от Военноморския музей във Варна.


45 години Морска научно-изследователска програма ХЕБРОС
В похода на човечеството към трайно овладяване на морските дълбини България има значителен принос. През юли 1967 г. двамата пловдивски леководолази д-р Гаро Томасян и Иван Петров престояват пълни седем денонощия на 10 м. под водата в специално конструиран подводен дом „Хеброс-67”. Експериментът се извършва под шефството на в. „Народна младеж” – София и в. „Комсомолски искри” – Пловдив и със съдействието на ДОСО, ВВС и ВМС. Подводният дом е изработен от железопътна цистерна. От долната страна е снабден с входен люк, който отвежда в двете помещения на дома.
На 14 юли 1967 г. „Хеброс-67” е пренесен с помощта на 100-тонния кран „Великан” във Варненското езеро, до м. „Чайка”. Акванавтите влизат в подводния дом на 16 юли и преживяват там до 23 юли 1967 г. Излизат от дома в добро здравословно и психическо състояние. Експериментът доказва, че човек може за продължително време да се засели на морското дъно и да извлича необходимите за човечеството храни и суровини.