К А Л Е Н Д А Р

ЮБИЛЕЙНИ ГОДИШНИНИ ОТ БЪЛГАРСКАТА МОРСКА ИСТОРИЯ


АВГУСТ


30 години от връчването на Златния глобус „Кор Кароли”
На 7 август 1981 г. е връчена за първи път преходната награда Златният глобус „Кор Кароли”, като първият й носител е Николай Джамбазов за участието му в състезанието „OSTAR 80” с яхта „Тангра” от Плимут до Нюпорт и от Ню Йорк до Бермудските острови.

Тази награда е учредена по идея на Борис Ганчев и се връчва всяка година на 20.12. – датата, на която капитан Георги Георгиев започна и завърши първата българска самотна обиколка на Земята (1976-1977 г.). Тя се присъжда за най-добро българско морско ветроходно постижение.


55 години от откриването на експозицията на Военноморския музей в сградата на бул. „Приморски” №2 във Варна
На 11.08.1956 г. в навечерието на празника на Военноморския флот е открита новата експозиция в сградата на бул. „Приморски” №2 в началото на Морската градина.

С МЗ №46/10.05.1955 г. Морският музей преминава към Министерството на народната отбрана като е преименуван във Военноморски музей. На новия адрес идва от Девическата гимназия. Неговата нова, многократно по-богата експозиция е създадена от екип, в който влизат директора на музея Иван Казаков, екскурзовода Иван Гунчев, специалисти от Централния музей на народната армия и художника Злати Чалъков.